Ενημέρωση για τις άδειες Creative Commons και Λογισμικού

Τι είναι οι άδειες Creative Commons ;

 Οι άδειες “Creative Commons ” επιτρέπουν στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να χορηγήσουν στο κοινό μερικά ή όλα τα δικαιώματά αποκλειστικής εμπορικής χρήσης που διαθέτουν. Οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ποικίλα συνδιαστικά σχημάτα αδειών με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών τους.

 Οι εν λόγω άδειες έχουν ως στόχο την σαφή οριοθέτηση των δικαιωμάτων που ο εκάστοτε δημιουργός θέλει να παραχωρήσει στο κοινό κατά τη δημοσίευση του έργου του στον Παγκόσμιο Ιστό. Επιπλέον, η συμπλήρωση των ανάλογων πεδίων στις άδειες “Creative Commons” δημιουργεί τα μεταδεδομένα τύπου RDF/XML, τα οποία διευκολύνουν την ανεύρεση του συγκεκριμένου έργου στις  μηχανές αναζήτησης.

Πώς εφαρμόζω κάποια άδεια Creative Commons στο έργο μου;

Για τα έργα που σκοπεύετε να δημοσιοποιήσετε στο διαδίκτυο ή για τα έργα που έχετε ήδη δημοσιοποιήσει (υπάρχοντα “online” έργα), επιλέγετε την άδεια “Creative Commons”, η οποία ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Εφόσον πραγματοποιήσετε την επιλογή της άδειας που σας ταιριάζει, θα πρέπει να ακολούθησετε πιστά τις οδηγίες που παρέχονται, προκειμένου να εφαρμόσετε τον κώδικα “html” στη δουλειά σας. Με την εφαρμογή του κώδικα αυτού στο έργο σας, θα σας δωθούν οι δύο παρακάτω  επιλογές:

1) η επιγραφή «SOME RIGHTS RESERVED» συνοδευόμενη από μια δήλωση ότι το συγκεκριμένο έργο παρέχεται υπό τους όρους της άδειας “Creative Commons” που έχετε επιλέξει

2) η επιγραφή «NO RIGHTS RESERVED» εάν επιθυμείτε να παραχωρήσετε στο κοινό όλα τα δικαιώματα εμπορικής χρήσης.

 Στην πραγματικότητα, οι παραπάνω επιγραφές  λειτουργούν ως προειδοποίηση προς όσους έρθουν σε επαφή με το έργο σας, ότι το έργο σας παρέχεται υπό τους συγκεκριμένους όρους που καθορίζονται από την άδεια “Creative Commons” που έχετε επιλέξει. Για παράδειγμα, η επιγραφή “no rights reserved” επιτρέπει κάθε είδους εμπορική χρήση του έργου από το κοινό.

Ενημερωθείτε για τις Άδειες Creative Commons

Επίσης μπορείς να τυπώσεις το φυλλάδιο που θα βρεις εδώ και  εδώ και να τα χρησιμοποιήσεις για ενημερωτικούς σκοπούς!

Πληροφορίες για την άδεια GNU GPL (Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU GPL)

Η Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU (GNU General Public License, ή GNU GPL ή απλά GPL) είναι η πιο δημοφιλής άδεια χρήσης ελεύθερου λογισμικού και η χρήση της είναι ευρέως διαδεδομένη. Η άδεια GNU παρέχει στο κοινό τα ακόλουθα τέσσερα δικαιώματα, που στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού είναι γνωστά και ως Τέσσερις Ελευθερίες:

  • να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα για οποιοδήποτε λόγο.
  • να μελετήσουν τη λειτουργία του προγράμματος και να το τροποποιήσουν
  • να διανείμουν αντίγραφα του προγράμματος
  • να βελτιώσουν το πρόγραμμα επιτρέποντας στο κοινό να επωφεληθεί από τις συγκεκριμένες βελτιώσεις

 Απαραίτητη προϋπόθέση για να επιτευχθούν τα παραπάνω είναι ο ανοιχτός κώδικας, δηλαδή ο κώδικας του προγράμματος να είναι γνωστός και προσβάσιμος στον χρήστη. Κάθε παράγωγο προϊόν ενός προγράμματος που διατίθεται υπό την άδεια GNU θα πρέπει να κυκλοφορεί κι αυτό υπό την ίδια άδεια.

Συμβουλές προς τους δημιουργούς και τους διανομείς λογισμικού που υπάγεται στην άδεια GNU GPL (Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU GPL)

GNU/GPL

 Στην περίπτωση που έχετε ξεκινήσει ένα νέο έργο και δεν είστε σίγουροι για τον τύπο της άδειας που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ή αν θέλετε να διανείμετε κάποιο λογισμικό που υπάγεται ήδη στην άδεια GNU GPL, θα ήταν σκόπιμο να μελετήσετε αρχικά μερικές από τις συμβουλές μας. Μάλιστα, στην δεύτερη περίπτωση, καλό θα ήταν να μελετήσετε ακόμη τις Συχνές Ερωτήσεις και τον Οδηγό HOW-TO σχετικά με την άδεια GNU GPL του Ιδρύματος FSF.

Αναλυτικότερες πληροφορίες θα βρείτε στο: Συμβουλές για διανομείς Λογισμικού.

Συμβουλές προς τους χρήστες λογισμικού με άδεια GNU GPL (Γενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU GPL)

GNU/GPL Οι παρακάτω υποδείξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε κάποια συνηθισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται στο λογισμικό που περιέχει κώδικα που υπάγεται στην άδεια GNU GPL. Λεπτομερέστερη πληροφόρηση για την άδεια GNU GPL παρέχεται στο σκέλος: “Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με την άδεια GNU GPL”.

Συμβουλές για χρήστες GNU/GPL

Comments

9 thoughts on “Ενημέρωση για τις άδειες Creative Commons και Λογισμικού

Got Something To Say?

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *